ORTODONCIJA

  • Interceptivna
  • Djeca i odrasli
  • Pretprotetska
  • Fiksne ortodontske naprave i estetske bravice (konvencionalna i samovezujuća tehnika)
  • Mobilne ortodontske naprave
  • Mikro implantati

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i ispravljanjem nepravilno postavljenih zubi i okolnih struktura. Ortodontska terapija nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Rezultati su trajni i omogućuju Vam osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji.

Preporučeno je obaviti prvi posjet ortodontu u dobi od 6 godina. Tada niču prvi trajni kutnjaci i sjekutići te već tada mogu nastati razni poremećaji  u nicanju zubi (nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zubi, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga nepodesna navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta). Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta, te stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontsku napravu.

Veliki je problem prerani gubitak mliječnih zubi koji za posljedicu ima kasniju malokluziju u trajnoj denticiji. Terapijske mogućnosti kod djece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, no ne i okolne strukture, osim kirurškim zahvatima.

U odrasloj dobi je vrlo često dio interdisciplinarnog pristupa. Završetkom ortodontske terapije često je pacijentima  potrebno implanto-protetsko rješenje nadoknade prethodno izgubljenih zubi i okolnih koštanih struktura, „Smile Design“, izbjeljivanje zuba, a sve u cilju prekrasnog osmijeha.

Trajanje ortodontske terapije je individualno, ovisno o težini anomalije, metabolizmu i motiviranosti pacijenta.

Ortodontske  naprave mogu biti  fiksne i mobilne.
U ortodonciji se koriste fiksne naprave koje su pričvršćene za zube (pacijent ih sam ne može skinuti) i mobilne naprave (koje se stavljaju i skidaju prema uputama ortodonta).
Fiksne naprave za zube sastoje se od žica i bravica koje se lijepe na zube. Bravice mogu biti estetske – plastične, kompozitne, keramičke ili safirne. One su prozirne i na zubu jedva primjetne, prilagođene su boji zuba i uzrokuju manje estetskih smetnji nego metalne. Osim estetskih, postoje i metalne bravice. Obje vrste se  pričvršćuju posebnim ljepilom koje ne oštećuje površinu zuba. Žica se postavlja u utore bravica, a  ona svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomak zubi.

Nudimo i mogućnost korištenja mikro-implantata u sklopu ortodontske terapije s mobilnim, mobilno-fiksnim ili fiksnim napravama koji služe kao maksimalno uporište, a osiguravaju brži i kvalitetniji ishod terapije.

Oralna higijena je izrazito važna u svakoj fazi ortodontske terapije. Na tržištu se može pronaći široka paleta proizvoda namijenjena upravo ovim pacijentima. Educiramo naše pacijente o pravilnoj oralnoj higijeni uz pomoć mekih četkica, konca za zube, interdentalnih četkica, strugača za jezik i oralnih tuševa.
Nakon aktivne faze terapije fiksnom ortodontskom napravom slijedi faza retencije – zadržavanje i stabilizacija zubi u ispravljenom položaju.
Retainer (prozirna mobilna udlaga)  je potrebno nositi točno po uputama specijaliste ortodoncije.
Ovisno o početnoj vrsti anomalije, pacijentima često preporučujemo i tzv. fiksnu retenciju. Ona se lijepi s unutarnje strane zubi, estetski je vrlo prihvatljiva, ne vidi se i ne smeta pri jelu i govoru. Ova faza terapije je izrazito važna i pacijenta detaljno o njoj informiramo.

Pravilna terapija izvedena u suradnji pacijenta i liječnika daje odlične rezultate.

SILENSOR-SL® Erkodent

Hrkanje je neugodna pojava koja muči do 40 % populacije.
Tijekom spavanja mišićni tonus se smanjuje što uzrokuje sužavanje gornjeg dišnog puta. Kroz tako sužen dišni put zrak ubrzano prolazi i dovodi do vibracija okolnih struktura pri čemu nastaje zvuk hrkanja.
Hrkanje je dakle, mehanički proces koji se može mehanički i zaustaviti.
Silensor-SL® je udlaga protiv hrkanja koja se sastoji od transparentnog dijela za gornju i donju čeljust. Donja čeljust se pridržava u unaprijed određenom položaju ili se pomoću dvije spojnice na bočnim djelovima udlage donja čeljust pomiče prema naprijed. Na taj se način sprječava sužavanje dišnog puta.
Prilikom nošenja udlage pacijent može disati kroz usta, a mogući su svi pokreti čeljusti osim padanja donje čeljusti prema natrag.

Hibridni Hyrax – Palatal Expansion

Hibridni HyraxTomas Dentaurum® predstavlja najnoviju metodu širenja gornje čeljusti. Uslijed nesrazmjera u rastu i razvoju čeljusti dolazi do pajave deficitarnog razvoja gornje čeljusti. Da bi uhvatili korak sa normalnim rastom i razvojem potrebno je pravovremeno intervenirati.

Postoje metode širenja gornje čeljusti klasičnim Hyrax-om  koje nisu u potpunosti zadovoljavajuće u usporedbi sa novim Hibridnim Hyrax-om. Razlozi su; nedovoljan utjecaj na stimulaciju rasta kosti gornje  čeljusti (od ukupnog proširenja gornje čeljusti  od npr. 1 cm, na širenje kosti čeljusti otpada samo 5 mm, a na neželjeni zubni pomak 5mm), znatno je voluminozniji,  više odstoji od čeljusti, što je za pacijenta neugodnije (otežane su sve funkcije od govora, hranjenja, pića, žvakanja…), a potrebno je i duže vrijeme da se pacijenti adaptiraju.

Noviji Hibridni Hyrax je kompleksniji, ali su zato rezultati terapije znatno bolji. Djeluje posredstvom mikroimplantata direkno na kost i rezultat je 100%-tno koštano proširenje gornje čeljusti. Znatno je manjih dimenzija, tijesno priliježe uz gornju čeljust što pacijentu olakšava adaptaciju, a time i ostale funkcije.

Pacijentu je potrebno postaviti 2 mikroimplantata.  Dužine su svega 6-8 mm, i širine 1,2 mm. Potrebno je izvršiti mini operativni zahvat. Pacijentu se anestezira prednji dio nepca, zatim se apliciraju 2  mikroimplantata, uzme se otisak, i potom se u zubotehničkom laboratoriju izradi kompletna naprava. Već u drugoj posjeti pacijentu se  postavi Hibridni Hyrax. Pacijent će dobiti ključić kojim  će širiti vijak po uputama specijaliste ortodoncije. Terapijski je uspjeh  zajamčen, a pacijentu je pružena najbolja moguća trenutno dostupna  metoda  za širenje gornje čeljusti.

  VAŠ  TIM

  RADNO VRIJEME

pon – pet 08:00 – 19:00

023 311 520

  LOKACIJA NA KARTI

SAVR
ŠENI
OSMI
JEH

Informirajte Se O Ortodontskoj Terapiji